От Президентството категорично отказаха да помилват иконописеца Йордан Опиц. Молбата на писмото, което бе изпратено от председателя на Комисията по помилването при президента, се посочва, че случаят е разгледан напълно, като заключението им е, че няма основание Опиц да бъде помилван.

Маргарита Попова демонстрира още веднъж казаното преди време, че няма да позволи да се оказва обществен натиск на институциите.

Според молбата Йордан Опиц е обичайната жертва, както многото българи, които безцеремонно са ограбвани и срещу тях са извършвани престъпления, но той е защитил собствеността си, след като на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно 25-годишния Мариан Янчев. Ангел Джамбазки, който е зам.-председател на ВМРО, лично бе изпратил молбата до държавния ни глава Росен Плевнелиев, а сред другите основни мотиви, Опиц да бъде помилван, се изтъкват още липсата на адекватна реакция на полицията, поради което гражданите като обвиняемия са принудени сами да раздават правосъдие.

Именно защото се е саморазправил и няма категорични доказателства, че Мариан Янчев и приятелят му Виктор са влезли във входа на блока му, за да крадат, а също и че убийството не е вследствие на самоотбрана от страна на Опиц, то затова становището на Маргарита Попова по случая е, че няма причини обвиняемият да бъде помилван.

източник: razkritia.com

Leave a Comment