Хората, които си лягат много късно вечер, печелят значително повече пари от останалите, установи проучване на испански учени, цитирано от британския „Дейли мейл“.

Ранобудниците се представяли по-добре в училище и в университета, но на по-късен етап от живота „нощните птици“ ги превъзхождали в работна среда. Лягащите късно били по-здрави, по-заможни и по-умни от останалите, смятат учените.

Ставащите късно притежавали интелигентността, свързана с престижните професии и по-доброто заплащане. Ранобудниците показвали по-добри резултати на изпити, защото сутрешната учебна програма не била пригодена за лягащите късно и те губели в конкуренцията на този етап от живота.

„Совите“ обаче показали значително по-добри резултати в решаването на проблемите – един от важните показатели за общия интелект. Те проявили по-добри възможности в концептуалното и аналитичното мислене. А тези умения са неразривно свързани с иновативното мислене, с по-престижните професии и съответно с по-доброто заплащане, отчитат експертите.

Според специалистите „нощните птици“ са по-екстровертни и креативни, това са поети, художници и изобретатели, докато ранобудниците са хора практични, от които стават чудесни държавни служители и счетоводители.

източник: dnes.bg

Leave a Comment