“Не зная доколко разносната търговия с лекарства е законна, но благодарение на нея в общината няма проблем със снабдяването на хората с медикаменти”, казва кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Чупрене и Макреш са двете общини във Видинска област, на чиято територия от години няма нито една аптека. Макар че в тях преобладава възрастно население, голяма част от което е и с хронични заболявания, те няма откъде да си купят и едно хапче срещу високо кръвно.

Подобен проблем имат и живеещите в общините Бойница, Грамада, Димово, Ружинци, в които има аптеки, но те не работят по договор със здравната каса.

В тази ситуация са общо 36 общини в страната и жителите им са затруднени със закупуването на частично платени лекарствени продукти, потвърди председателят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

Във Видинска област например има 39 аптеки, но само 27 от тях, съсредоточени в пет общини, имат договор с касата. От тях само една в Ново село и няколко във Видин покриват пълната група медикаменти, включително скъпоструващите, които се отпускат с протоколи.

Това означава, че в останалите девет общини пациентите с редки заболявания, диабетици, онкоболни и други трябва да пътуват до областния център.

Живеещите в десетките населени места в тези общини се спасяват поединично – или семейните им лекари им купуват и лекарствата, или роднините им в градовете им ги изпращат, или пък си ги поръчват по съселянин, когато пътува до населено място с аптека.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment